Hozzávalók:
- Fél csésze áztatott napraforgó mag (250 ml-es csésze)
- Fél csésze sótlan, áztatott tökmag (250 ml-es csésze)
- Tisztított víz
- 40 ml extra szűz olíva olaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 1-2 csokor kapor (friss, zsenge)
- 1 csokor friss oregánó vagy 1 teáskanál szárított
- Kb. 2 evőkanál citrom leve
- Ízlés szerint tiszta só (ha miso pastát is használunk, akkor nem feltétlen kell só)
- 2-3 evőkanál miso paszta (elhagyható, de akkor kell só).
Elkészítés:
A magokat áztassuk be tiszta vízbe 4-5 órára, de még jobb, ha egy egész éjszakán át áztatjuk.
A friss fűszernövényeket késsel aprítsuk össze.
A fokhagymát a kés lapjával lapítsuk ki.
Szűrjük le a magokat és mindent tegyünk az aprító gépbe. Az aprítógép finom, pépesre aprítja a magokat. Ha úgy érzed, hogy picit száraz, tegyél még bele egy pici vizet, az krémesíti.
Mikor krémszerűre a gép összeaprította a hozzávalókat, kóstoljuk meg, és ha szükséges tegyünk még bele sót, citromlevet, oregánót.
Tegyük hűtőbe, 3-4 napig fogyasztható.
A tökmag magas cinktartalma meggátolja a prosztata sejtek, tesztoszteron miatti elszaporodását, csökkenti a csontritkulás és az ízületi gyulladás kialakulásának kockázatát. A napraforgómagban lévő E vitamin pedig megköti a szabad gyököket, amely által megvédi s sejteket, csökkenti a vastagbélrák kockázatát és a koleszterinszintet.
A friss fűszereknek is nagyon jó hatása van. A kapor egy gyógynövény, amelynek magas a kalcium, magnézium foszfor tartalma. Gyomorerősítő, nyugtató, vizelethajtó, antibakteriális hatású, csökkenti a vércukorszintet. Az oregánó a természet antibiotikuma, baktériumölő hatása a penicillinével vetekszik.