tökmag pástétom

Recept megosztása

Hozzávalók:

  • Fél csésze áztatott napraforgó mag (250 ml-es csésze)
  • Fél csésze sótlan, áztatott tökmag (250 ml-es csésze)
  • Tisztított víz
  • 40 ml extra szűz olíva olaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1-2 csokor kapor (friss, zsenge)

  • 1 csokor friss oregánó vagy 1 teáskanál szárított
  • Kb. 2 evőkanál citrom leve
  • Ízlés szerint tiszta só (ha miso pastát is használunk, akkor nem feltétlen kell só)
  • 2-3 evőkanál miso paszta (elhagyható, de akkor kell só).

Elkészítés:

A magokat áztassuk be tiszta vízbe 4-5 órára, de még jobb, ha egy egész éjszakán át áztatjuk.
A friss fűszernövényeket késsel aprítsuk össze.
A fokhagymát a kés lapjával lapítsuk ki.
Szűrjük le a magokat és mindent tegyünk az aprító gépbe. Az aprítógép finom, pépesre aprítja a magokat. Ha úgy érzed, hogy picit száraz, tegyél még bele egy pici vizet, az krémesíti.
Mikor krémszerűre a gép összeaprította a hozzávalókat, kóstoljuk meg, és ha szükséges tegyünk még bele sót, citromlevet, oregánót.
Tegyük hűtőbe, 3-4 napig fogyasztható.

A tökmag magas cinktartalma meggátolja a prosztata sejtek, tesztoszteron miatti elszaporodását, csökkenti a csontritkulás és az ízületi gyulladás kialakulásának kockázatát. A napraforgómagban lévő E vitamin pedig megköti a szabad gyököket, amely által megvédi s sejteket, csökkenti a vastagbélrák kockázatát és a koleszterinszintet.

A friss fűszereknek is nagyon jó hatása van. A kapor egy gyógynövény, amelynek magas a kalcium, magnézium foszfor tartalma. Gyomorerősítő, nyugtató, vizelethajtó, antibakteriális hatású, csökkenti a vércukorszintet. Az oregánó a természet antibiotikuma, baktériumölő hatása a penicillinével vetekszik.